Hvala na brzim odgovorima.
Povijest oružja mi je poznata, mislim na konstrukciju, izumitelje, tvornicu FB. Pištolj je kombinacija Colta M1911 i Browninga HP, dakle s oba modela je preuzeto najbolje. Zatvarač glatko klizi, a i tolerancije među dijelovima su minimalne. Tvornički brojevi se nalaze na gotovo svakom dijelu pištolja.
Do okupacije Poljske proizvedeno je oko 10.000 komada koji su savršene obrade i finiša, a prepoznaju se po poljskom grbu s lijeve strane navlake. Mislim da se u ovim krajevima samo mogu pronađi rađeni za vrijeme okupacije. LIteratura spominje da se dobra kvaliteta materijala izrade zadržala do kraja proizvodnje u Poljskoj, s malo grubljom izradom i njemačkim tornamencijskim oznakama, a potom su strojevi pred kraj rata prebačeni u tvornicu Steyr, a tada je kvaliteta bila niža. Taj model se prepoznaje po drvenim drškama, grubljoj izradi i nedostatku poluge za zadržavanje navlake radi rasklapanja.
Htio sam doći do vaših mišljenja što se tiču njegove uprabne vrijednosti koje sam svjestan, ali se do sada nisam susretao s ovim pištoljem. Viđao ga jesam, ali mi je jako nedostajao u kolekciji.
Vlasnik mog VIS-a je bio pripadnik Ustaša.
Ranger, cijenim tvoj odgovor, vidim da si oduševljen s VIS-om

, pa sam uvjeren da će i na mene ostaviti isti dojam.