Spotting scope = spektiv.
Kod koristenja spektiva, tokom gadjanja, neugodna stvar je da ces se pomaknuti iz prirodnog polozaja gadjanja za osmatranje, i svaki put ces nanovo traziti prirodnu tocku ciljanja (natural point of aim).
Znaci svaki put namjestanje, trazeci svoj prirodni stav.
Osmatranje gadjanja sa spektivom meni se pokazalo kao najkorisnije kod upucavanja pojedine puske, jer mi se nigdje ne zuri, i dam si vremena za sve, pa i za hladjenje cijevi dok promatram spektivom.
Praksa iz dalekometnog streljastva je pokazala, za preciznost se trazi vece povecanje.
optika 1-6x, je sirokokutna optika, za brzu akviziciju mete. To je optika za blizinu pa do 100 metara, a za terenske uvjete u lovu (gdje 1 moa ne znaci nista) moze se rastegnuti do 200 m, ako strijelac (lovac) zna pucati.
Za precizno gadjanje, po meni, osjetiti ces navedene nedostatke.
Za 1-6x, mozes gadjati precizno, cak ispod 1 moa, na manjim udaljenostima (50-100 m), ali zbog ogranicenog povecanja, to se na 200, 300 metara ne postize, radi kompenzacije vjetra, velicine slike mete, debljine koncanice, sve igra ulogu.
Pomaze imati spottera na spektivu da ti ocitava metu, makar za trening dok se ne uhodas.
Idealna kombinacija je imati dvije optike. Pa cak dodatno i red dot na nosacu 45 stupnjeva, uz te dvije optike na skidajucoj montazi. Sve ovisi za koju namjenu nabavljas pusku.
Dinamicno streljastvo, klasicno ili oboje. Ali dvije optike + opcionalna crvena tocka na 45 stupnjva nosacu bi dali svu univerzalnost koju mozes postici.
Jest da kosta, dodatni gadjegti, ali danas nema univerzalnog set upa. Pred 100 godina univerzalni gadget bio je mehanicki nisan. Ali danas to ne zadovoljava za sportsku pusku.
Najuniverzalnije za ovu pricu bila bi neka takticka optika, povecanja oko 4-16x, barem. (ali opet vrijedi pravilo, "jack of all trades, master at none"). Spomenuo sam zoom 4x, pa je raspon povecanja 4-16. Uz veci zoom, cijena raste, a 4x minimalnog povecanja, je jos uvijek dovoljno razumno za blizu distancu, pa tako vidim kompromis u izboru uz neku razumnu cijenu.
Jos jedna napomena, na ar15 obicno se stavlja nosac optike sa cantileverom. (dakle ne obicni prsteni). Obrati paznju na to, preporuka je skidajuci, pogotovu ako mislis mjenjati optike prema potrebi.
https://www.optics-trade.eu/blog/why-us ... ar-rifles/