file wrote:
Osobno, nisam sklon placati nesto "novo" rabljeno vise od kojih 70% maloprodajne cijene.
Pozivam i ostale forumase da se ukljuce, veselilo bi me cuti stavove!
Ovo je i moje razmisljanje.
Slazem se u potpunosti.
Ko hoce preprodavati, realni izvor oruzja mu je e gun. Tu moze ostvariti neku dobit na razlici cijene prema realnosti Hrvatskog trzista. Ako mu se da uvoziti i rjesavati papire.
A sad, formiranje cijene.
Najnize cijene su za ono oruzje koje se preuzima kod policije po privremenom izuzimanju, i kod starijih ljudi koji zavrsavaju svoju loavacku ili sportsku karijeru.
u istoj kategoriji su nasljednici koji imaju vremenski rok da se rijese oruzja, a nemaju osnovu da ga prepisu na sebe. (nisu lovci ni strijelci)
Dakle, nekome je oruzje oduzeto po nekoj osnovi, na primjer zdravstveno stanje, i vise nema nacina da ga zadrzi.
To ide vrlo jeftino jer je prisiljen prodati. Nije korektno prema takvom vlasniku, ali to je pritisak zakonskih i trzisnih uvjeta.
A onda imas sve ostale varijante.
Covjek kupi oruzje, ne odgovara mu, pa trazi da proda. Pogotovu jaci kalibri, radi trzaja (razni magnumi).
Novo oruzje, kad vlasnik hoce cijenu cim blize maloprodajnoj.
Postoji i ponuda skupog oruzja zbog navodne historijske vrijednosti. Cesto puta ovo su neke kokotare nepoznatog porijekla, ili oruzje bivsih jugo rukovodioca, ili prastari primjerci iz Ferlacha.
Medjutim, prema onome koliko pratim, najgore ponude od trazene cijene do realnosti su za "unikatno" oruzje. Odnosno kad je vlasnik radio pusku, po vlastitim (nesturcnim) zeljama, a cesto puta to nije unutar pravila struke, pa je sve poremecno. A obzirom da je "unikat" trazi se nerealna visoka cijena.Kroz ovakve slucajeve, moj je dojam da je kupcu najbolje traziti izvornu tvornicku konfekcijsku verziju, da niko nista nije dirao.
Poseban slucaj su rijetki kalibri. Njima nacelno po balistici ne fali nista, ali ako nema ponude municije u ducanu, onda novi vlasnik mora biti reloader, ili se uvalio u probleme. Primjer su Weatherby kalibri, zatim von hoffe kalibri, americki najnoviji kalibri, tropski kalibri u kalibru preko .40. Recimo da su puske dobre, ali ako municije nema u ducanu, to je problem novom vlasniku. Takvom oruzju mora pasti cijena.