Mauseras wrote:Mirok wrote:Tebi je punjenje lamicama posebno bitno?
Može biti da sam to samo ja, makar mislim da nisam sam u tome...
Definitivno nisi sam u tome!

Kao ljubitelj klasičnog vojnog oružja, mogu reći i da sam pobornik korištenja lamica, odnosno šaržera kako smo ih zvali za vrijeme rata. Smatram da je ovaj način punjenja nepravedno zapostavljen. Zapravo možda nije potpuno zapostavljen, još uvijek se koristi u raznim vojskama. Npr. Amerikanci u svojoj vojsci pakiraju streljivo 5.56 u šaržerima, ali ne da bi s njima direktno punili puške, nego da bi lakše punili spremnike. To je ipak brži i praktičniji način punjenja spremnika nego ručno, jedan po jedan metak.
jolly wrote:Mausera, budem odgovorio veceras, kad sjednem za laptop a miru, sad sam na mobu. Stay tuned.
Ok jolly, nitko ovdje ne sumnja u tvoje znanje o lovačkom oružju, ali mislim da je to što si raspisao ipak nepotrebno teoretiziranje kad je već sam predstavnik Mausera rekao da su napravili tu novu varijantu puške M98 sa funkcijom da prima šaržere i čak je to i demonstrirao pred kamerama. Vjerujem da iskusnim lovcima ta funkcionalnost izgleda čudno zato što su navikli na to da gotovo svi lovci koriste klasične optike na karabinima koje onemogućuju punjenje na taj način. Ipak smatram da ta opcija ovdje ima smisla. Primarni razlog je taj što M98 nema odvojivi spremnik, tako da je punjenje šaržerom jedini način za brzo napuniti pušku, koja bi se inače mogla puniti jedino ručno, jedan po jedan metak. Tu se želi izaći u susret ljudima koji žele klasični dizajn 98-ice ili možda žele Mauser karabin visoke klase (M03 se nažalost upravo prestao proizvoditi, a M12 i M18 su karabini namijenjeni za lovce plićeg džepa) a naviknuti su da mogu lako napuniti pušku, umetanjem spremnika. Drugi faktor po meni je taj da je u zadnje vrijeme proširena baza korisnika kojima bi ovo mogao biti funkcionalan način punjenja. Do nedavno su to bili samo ljudi koji su lovili s mehaničkim ciljnicima ili rijetkim optikama tipa "scout", ali danas je ta skupina proširena zbog sve veće popularnosti optika s crvenom točkom odnosno holografskom končanicom. Takve vrste optika se ne moraju postaviti na fiksnoj udaljenosti od oka strijelca pa se mogu postaviti ispred same akcije i tako omogućiti punjenje puške na ovaj način. Po meni, to je vrlo zgodna funkcionalnost, pogotovo za karabin namijenjen pogonu koji nema odvojivi spremnik. Nadam se da će i drugi proizvođači krenuti ovim putem i dodati tu funkcionalnost u svojim modelima.