jolly wrote:...Ako uzmes bergaru sa mehanickim nisanima, provjeri vizualno kakvi su Plasticni nece dugo trejati kod ucestalog nosenja puske na terenu.
Onda treba investirati u kvalitetne, koje - BTW - moze i puskar napraviti, ili montirati industrijeske. I u ovom slucaju, treba skidajuca montaza...
Svašta sam vidio, ali da se na puške stavljaju plastični ciljnici/nišani. prva mi je za čuti. Još 70-tih sam vidio Zastavinu M70. čovjek položio pušku u travu (!?), netko stao na cijev, i porednji ciljnik otpade ko da ga je Drvofixom zalijepilo. Zapravo, meko lemljeno. Otad, ako puška nema solidnu bazu ciljnika, onu koja obuhvača cijelu cijev, ne hvala. Zato su mi stara Zastavina M67 kao i ranije izvedbe ČZ prave puške za lov i po najgrubljim terenima. Puška može ispasti, ili lovac se pokliznuti, optika može biti oštećena, ali pravi, solidni mehanički ciljnici OSTAJU nepomaknuti.
Jednom sam se raspravljao s mojim grlanom baš o tome. Njegova teorija je da pravi lovac uvijek pazi gdje će stati, nikad ne padne, i svi te moji argumenti o nekim solidnim ciljnicima/nišanima su za njega šuplje priče. Rekao sam mu da su prave šuplje priče one u kojima
"pravi lovac uvijek pazi gdje će stati, nikad ne padne", jer taj ili ne ide u prave lovove, ili se samo šeta po lovištima sa stazama koja su poput Maksimira, ili pak najčešće "lovi" u večernje sate po bircuzima.
Glede:
dumcykar wrote:
Kalibar:
- .243 WIN (ista stvar kao i kalibar 223 REM)
Po iskustvima onih koji imaju oba kalibra, ovo ne drži vodu. Ako se išta može reći za 243 Winchester u usporedbi s drugim kalibrima, onda je možda najbolja da je negdje na pola puta izneđu 223 i 7x64, ondnosno 270 Winchester. Imam potpuno novu ČZ 527 Lux u 223, puška je što kažu "ko laser", ali mi je sad žao što nisam uzeo 243 Winchester. Nađem li karabin u 243 koji je lagan (3-3,2 kg), 527 ide na prodaju.
Također, 270 Winchester je jedan izvanredan kalibar. Ništa slabiji od 7x64, možda čak i zrnce bolji. Koliko sam vidio, za njega se može dobiti dobro američko streljivo po razumnoj cijeni, možda i povoljnije nego europsko za 7x64. Nisam u zadnje vrijeme koristio češko streljivo, ali ono prije DR je ostavljalo u cijevima fini prah koji se jasno vidio na dnu cijevi, cijelom dužinom. Dok ne vidim kakvo je stanje s novim češkim, jok, hvala.