Carcano M41 proizveden 1942 u tvornici Terni.
Proizvodio se samo u kalibru 6,5x52
Nadam se da ću ih još upecati ali unutar naših granica
http://www.facebook.com/GUPValter
Tamo gdje treba probojnost u lovu, metak se upravo tako konstruira. Zaobljeno na vrhu, fmj ili monolitno. (danas cesce monolitno).Darko11 wrote:Zanimljivo,nisam je nikad probao ali tvrdi da metak probija puno vise nego 7,9x57.......6,5 mm kalibar i vrlo dugo zrno zaobljeno na vrhu je izgleda recept za probojnost

S onom puskom koju su nasli Oswaldu cisto sumnjam da je i ijedan metak pogodio Dallas, a kamoli JFK-a.frulica wrote:Meni jedan od najboljih kalibara, koban za JFK-a. Jako lijepa puška.
Josey_Wales wrote:S onom puskom koju su nasli Oswaldu cisto sumnjam da je i ijedan metak pogodio Dallas, a kamoli JFK-a.frulica wrote:Meni jedan od najboljih kalibara, koban za JFK-a. Jako lijepa puška.
Ma Osvald je vjerovatno bio samo "zrtveni jaganjac".Mirok wrote:Ma kakav Osvald i ta puška.....ha,ha.....

Ma ta prica nema veze sa logikom. Zvali su nekog profesionalnog snajperistu da rekonstruira dogadjaj, covjek je rekao da je to nemoguce izvesti. Prvo Oswald je bio ljevoruk, a rucica zatvaraca puske na desnoj strani prilagodjena desnjacima. I tako je ispalio 3 hica u pokretnu metu ispod 8 sekundi sa puskom cija optika nije bila centrirana niti upucana. O ludim kutevima pod kojima su meci dolazili da ne govorim. I to sve poteze ono najbitnije pitanje...Darko11 wrote:Josey_Wales wrote:S onom puskom koju su nasli Oswaldu cisto sumnjam da je i ijedan metak pogodio Dallas, a kamoli JFK-a.frulica wrote:Meni jedan od najboljih kalibara, koban za JFK-a. Jako lijepa puška.
Hahahah :=) Udaljenost je bila oko 80m, tako da je bilo koja iole ispravna puska to mogla uraditi ali posto je meta pokretna vjerovatno je bio spretan i hladnokrvan pucač ma ko god da je pucao.Postoje teorije o 3 metka i vise strijelaca.Osobno smatram da je to bio "inside job" i malo je vjerovatno da je stvarni Osvald bilo sta radio samoinicijativno,ako je uopce i bio umjesan.
Vjerojatno je reaenactment radjen vise puta, od strane vise "profesionalaca".Josey_Wales wrote: Zvali su nekog profesionalnog snajperistu da rekonstruira dogadjaj, covjek je rekao da je to nemoguce izvesti. .

Pogledao i vec je u startu pogresno. Oswald je bio ljevoruk, a puska je bila prilagodjena desnjacima. Ako je bio ljevoruk onda je kundak drzao na lijevom ramenu sto znaci da je morao skidati pogled sa optike da repetira pusku jer se rucica zatvaraca nalazi na suprotnoj strani. I to sve izvesti u onako kratko vrijeme sa neupucanom puskom. Tesko.jolly wrote:Vjerojatno je reaenactment radjen vise puta, od strane vise "profesionalaca".Josey_Wales wrote: Zvali su nekog profesionalnog snajperistu da rekonstruira dogadjaj, covjek je rekao da je to nemoguce izvesti. .
Kog zanima, nek ode na web site "Positive shooting", Mike Yardely.
On je primarno UK civilni instruktor za letece mete i sacmarice, sa nesto vojnog iskustva.
Njega su zvali za discovery channel da napravi re'enactment ovog dogadjaja, a detalje je stavio na svoje web stranice di se bavi sacmaricama, glinenim golubovima i eltinim lovom na fazane u engleskoj .
Ne sporim nista receno, ali uvjek me impresionira lakoca kojom se kod nas u javnosti negira misljenje struke, ili profesionalaca. (i to bilo koje struke)Josey_Wales wrote:
Pogledao i vec je u startu pogresno.

Ovaj sto radi rekonstrukciju, pusku drzi na desnom ramenu. Ne sporim za nas mentalitet apsolutno nista.jolly wrote:Ne sporim nista receno, ali uvjek me impresionira lakoca kojom se kod nas u javnosti negira misljenje struke, ili profesionalaca. (i to bilo koje struke)Josey_Wales wrote:
Pogledao i vec je u startu pogresno.
Kenedija su pogodila 2.Josey_Wales wrote: Sa strane same rekonstrukcije atentata, eto volio bih vidjeti ljevorukog strijelca koji ce sa tandzarom za desnjake ispod 6 sekundi spizditi 3 metka u glavu pomicnoj meti.

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest