Marko2Marko wrote:. Tako da sumnjam da ju imaš ti.

Za kolegu ne znam, ali kad se cetiri ili 5 metaka na meti lijepo dodiruju, to je za mene - seljaka, o.5 moa.
(rupa promjera 2 do 2.5 kalibra.)
Ja ti nemam te fancy applikacije na telefonu za mjerenje. Ja sam ti vise tipicni simpleton, narodskog shvatanja.
Grupe mjerim ravnalom, sramota me i priznati.
telefonska aplikacija nije izmislila preciznost, a mjerenje grupe na 5 decimala, ne nalazim tome svrhu.
I to se lijepo moze postici tvornickim metkom i dobrom puskom, dakle 0.5.
Recimo s HPC sam to napravio sa tikkom i sabattijem. O match municiji da ne govorim.
Postoji skupa municija, i postoji jeftina municija.
Za potrebu ove teme, sto mladi kolega pita, njemu treba zadovoljavajuce precizno a jeftino. To je pitanje.
Dakle, kolega je pitao kojia je municija za tikku precizna, za udaljenosti do 100 metara, i eventualno ponekad do 300?
I usput, ne bavi se jos reloadingom.
(Dakle, nije pitao kojim se dubiozama trenutno bavi brian lytz, niti cime da on pobjedi s tikkom varmint i budget optikom na svjetskom prvesntvu u long range na 1000 m, nego je pitao s cime da pocne rekreativno trenirati uglavnom do 100 metara)
Odgovor:
Prva faza:
Dakle, za ovu fazu nakon sto slozi tvornicku pusku i srednju klasu optike, njemu treba:
Sierra match king kojeg pune mnogi proizvodjaci, u rasponu od 168 do 190 graina.
HPC od bellota, 180 grain
BTHP od hornadija, 168 grain, pakovanje 50, itd... u tome ce on naci nesto.
Druga faza, kad nauci pucati, ohrabri se gadjati na 300 metara, i kad odluci doci na neko natjecanje:
High end tvornicka municija:
High end match metak, tvornicki poput linije superformance od hornadija - nabrijane brzine, ili norma diamond line - moly coated, je OK, ali trosak za pocetni trening je previsok.
I za pocetni trening to ne treba. Nece ni vidjeti razliku pogodka u meti.
A to je municija koja kosta barem duplo, od ove koju sam prethodno naveo.
Evolucija:
Kasnija faza - reloading.
A dugorocno i cim prije da se pocne baviti reloadingom, ako je svrha rezultat i visoko rangirana natjecanja, ali sam je rekao da tek ulazi rekreativno u to, najvise za gust na 100 m, mozda ponekad na 300.
U prici o long range, iskustvo gadjanja od ceg je vjestina citanja vjetra to je prvo.
A reloading je prateci dio, koji bi trebalo svladati. Ali prvo je trening i citanje vjetra, i stjecanje pouzdanja, i sa cim manjim pocetnim troskovima, vjestina se gradi na jeftinom metku.