Vidio sam i dobro si to naložio. 51.6gr.
Ne tvrdim da su spori baruti bolji. Nego da treba odabrati ono što najbolje radi. To ti kaže meta. Tvoja govori da ti radi super. Meni moja govori da nešto nije u redu, a ljudi sa puno iskustva su se začudili da mi ta kombinacija uopće može tako tobro raditi. Radi super sa utegom (kočnicom), grupira 0.2-0.4 moa na 300m sa SD nižim od 2 m/s. Bez utega (kočnice) oko 0.8 moa sa SD oko 3 m/s.
Inače, ja ti na tu temu baruta i grupa gledam drugačije. Meni je kod baruta bitna energetska vrijednost (grijanje cijevi) i koliko je čist. Zašto? Zato jer imam kovanu krom molibden cijev, koja širi grupe kako se grije i brzo se prlja. Meni je bitnije imati grupu koja drži kroz cijelu utakmicu nego super malu koja se utrostruči kako se puca.
Stabilnost je bitna. Meni je bolja stabilna grupa od 0.6 nego 0.3 koja se utrostruči sa malo nižom temperaturom.
Vidim da čitavo vrijeme prozivaš OBT i QL. Iskreno, meni kao strojaru OBT nikada nije držao vodu do kraja. Zašto? Zato jer su čelici heterogene smjese sa kristalnom strukturom. Amplituda vibracija u rezonanciji ovisi o trenju, bez trenja bi bila beskonačna. A kako su čelici heterogeni, nema šanse da svi rezoniraju jednako. Znači one vrijednosti iz OBT mogu biti samo približne, a upitno je i to jer je uzorak na temelju kojeg su računate malen. I nitko ih nije uspio replicirati. Igraju ulogu i tolerancije cijevi.
QL je samo predodžba, ništa čemu se treba posebno vjerovati. Ignorira kapisle, neck tension, tolerancije cijevi, LOTove... može se tunirati da replicira stvarno stanje, ali sve je to gatanje tj. bacanje graha.
Ali nešto u toj teoriji ima. Meni se do sada svaki put poklopio veliki node sa mjestom gdje bi OBT teorija predvidjela. Ali ja na ovo gledam na način da se ne može izračunati, pogotovo ne punjenje, nego u najboljem slučaju odrediti nekakav raspon brzine gdje bi mogao biti. I ovo zaista radi, meni da.
Softveri koji tvrde da mogu izračunati točan load su i po mome mišljenju snake oil. Uostalom garantiraju 1 moa. Pa toliko imam i sa random punjenjem, redovno i manje.
Sva mjerenja pokazuju prisustvo malih vibracija visoke frekvencije prije izlazka zrna. A shock wave jest mala amplituda i visoka frekvencija. Ni Litz ovo ne osporava. Ono oko čega se ljudi ne slažu je imaju li takve vibracije utjecaj na POI.
Meni kao strojaru logika govori da će cijev koja titra imati nestabilniji otpor prolasku zrna time i nestabilniju brzinu. A kako se cijev miče prije izlaska zrna (recoil, dokazano usporenim snimkama i instrumentima) a zrno ne izađe uvijek u istome trenu nema šanse da POI ostane jednak.
Litz usporenim snimkama tvrdi da većih pomaka nema, ali ne mogu slo-mo kamere snimiti vibracije visokih frekvencija.
Meni moje mete govore da vibracije nije pametno ignorirati. Ali mogu prihvatiti da druga cijev rezonira drugačije,

nemam što prihvaćati jer to jest tako. I da vibracije mogu biti manji problem nego na mojoj. Vibracije se prenose i na cijelu konstrukciju puške. Teška tema, i nitko je još nije do kraja objasnio.