MatijaX wrote:Nekoliko prethodnih postova, ljudi su sve lijepo rekli. Hvala svima!
Za streljanu me i prvenstveno zanima, za kratko vatreno oružje. Lovište i učenje lovu da, al' mi ne pada napamet pucati na životinje.
To me osobno ne privlači. Nemam
niš protiv lova kao takvoga, al' pucati u živa bića, fala ne.
Lovstvo treba više gledati kao outdoor aktivnost, te se tu apsolutno nalazim.
Nije tema, ali se nadovezujem, pa onda i moderatori mogu prebaciti zasebno.
Lov nije samo pucanje, ali faze razvoja lovca se ne moze preskociti. Naravno, onaj ko nema iskustva, da to iz takve perspektive ne moze vidjeti dok ne dodje na odredjenu razinu spoznaje.
Lovac se gradi i postaje s vremenom i iskustvom.
To ne znaci da ce svaki lovac, sebe izgraditi do kraaja, nazalost neki ne se ne pokrenu od prve faze razvoja. I to ostaje permanentni problem lovstva, i lovacke zajednice.
Ali, imajuci sve ovo u vidu, ne treba bez iskustva A PRIORI reci da ovo jest ili nije za nekog, a istovremeno je tesko zamilsiti nekog bez iskustva sa lovackim ispitom, da se odmah aktivira kroz cetvrtu fazu izgradnje lovca koja je opsiana u nastavku.
Ovo je text na na engleskom o toj temi, i izgradnje lovca, kao osobe, a prijevod u nastavku sam kopirao s drugog foruma.
https://www.samuelsonoutfitters.com/the ... evolution/
Like any sport, with time comes experience and expertise, and hunting is no exception. From just starting out to advancing to a true expert, hunters go through many stages of development. These stages, according to the infograpic below include:
The Shooter Stage
The Limiting Out Stage
The Trophy Stage
The Method Stage
The Sportsman Stage
Ovo u nastavku sam kopirao s drugog foruma:
1. Faza - glad za shcusom. Pucati na bilo sta, iz bilo kojeg motiva. Iz zelje da se bilo sta odstrijeli - recimo bez ikakvog iskustva u lovu, pa da se tako stekne iskustvo sto je ujedno i najopasniji pristup, koji moze rezultirati i ranjavanjem drugih sudionika lova. Ili pak zbog gladi za mesom. Bilo kakvo meso, cim vise, pa makar se i ne prijavilo.
Obzirom na motiv, takav je lov pojedincu uspjesan, samo kad se puca i odstreli, ili odnese meso kuci.
2. Faza - odstrel iz motiva da se iskoristi markica. Bez neke selektivnosti u izboru divljaci. Recimo srnjak, bilo kakav. Po principu - pukni prvo sta izadje uz uvjet da je na lovnoj dozvoli. lov je uspjesan ako se odstreli bilo kakva od dozvoljene divljaci i markica da se iskoristi.
3. Faza - trofejna faza. Kad lovac postaje selektivan u izboru lovine. Po nekom kriteriju. Po snazi trofeja, po starosti grla, po spolu. I slicno. Lov je tad uspjesan ako se realizira ostvarenje odredjenog trofeja ili starosne dobi divljaci, i slicno.
4. Faza - faza trenutnog iskustva. Kad lovac uziva u samom procesu lova, pripreme za lov, naknadnog druzenja, i kad uspjeh lova nije uopce vezan za odstrel. Bivanje u prirodi, kao dio prirode, druzenje s kolegama.
5. Faza - steknutog iskustva. kad lovac stekne i najvise cijeni vlastito steceno visegodisnje iskustvo. kompetno iskustvo gleda kao uspjeh.
6. Faza - faza vracanja u lovstvo. kad lovac svojim radom u zajednici promovira lovstvo u zajednici, djeluje kao mentor, poducava mladje lovce, obavlja zastitu divljaci, i motivira druge oko brige i zastite divljaci, i slicno. Prenosenje vlastitih vrijednosti, znanja i tradicije,na zajedniocu ili podmladak smatra se usjpehom.
Kaze, prvu fazu bi trebalo preskociti ili zavrsiti cim prije, ili izbjegavati.
Treba priznati da mnogi mladji zeljni bilo kakvog iskustva to prolaze. A kroz visegodisnju aktivnost lova, lovac cesto prolazi i vraca se u faze izmedju druge i seste sto nije pojava koja se moze zamjeriti.