jolly wrote: Kad mladi lovac kupuje prvu pusku: prvo sta pita jest, koji kalibar i koji metak da uzmem da bude za svinju?
Onda mu stariji lovci nude savjete.
Empirijski. Iskustvo.
Bolje nema.
To tako funkcionira u teoriji.U praksi.To bi funcionilralo kad bi ti stariji lovci koji daju savjet imali odstrel bar po 20 svinja po kalibru ,sa nekoliko razlicitih kalibara ,sa istim tipom zrna i istim uvjetima(udaljenost,tezina svinja itd) i plus da su ti stari lovci i nacitani,da solidno poznaju balistiku da mogu svatiti zasto se neke stvari dogadjaju.
Takav bi bio u idealnom svijetu kompetentan stariji lovac da da savjet o idealnom kalibru za divlje svinje.
U praksi.Savjetujem mladim lovcima da bjeze od tih savjeta jer kod nas nema ni 001 posto starih lovaca sa tim iskustvom.Upravo sam najvece nebuloze i zablude cuo upravo od tih "starih lovaca", a sve sto sam kvalitetno naucio sam uglavnom naucio citajuci literaturu,posebno o balistici,puno citanja i to izbjegavanje domace literature sa balkanskih prostora,eventualno internet i forumi tu se na prste jedne ruke moze naci kvalitetan savjet, a onda sam se sam kroz praksu uvjeravao u tocnost tih podataka.
I dalje ucim,provjeravam saznavam,i cudim se kojim su me sve zabludama uvjeravali ti stariji lovci koje sam sretao. Cast iznimkama kojih je bilo, ali malo.
Tek danas na internetu mladi lovac u MORU nebuloza moze naci par kvalitetnih savjeta od 2-3 covjeka na balkanu koji imaju realan pristup ,nacitanost i odredjeno iskustvo po pitanju lovackih kalibara.
Stariji lovci obicno daju savjete da je najbolji onaj kalibar kojeg oni imaju i njime odstreljuju cijeli lovacki staz, a njima su oni prije njih rekli da to tako treba i zabluda se prenosi sa koljena na kolljeno.Njihova nacitanost i teorisko znanje balistike je obicno, skoro nikakvo ,a bez tog temelja nema napretka.Vecinom je to savjet za jedan kalibar i na ovim prostorima tu prednjace 8x57,7x64,30-06, a savjet mladom lovcu koji je najbolji zavisi od toga koji je u ormaru tom starijem lovcu koji daje savjet.