dmitriv wrote:jolly wrote:
"clanstvo u drustvu je prvo socijalziacija, pa radne akcije, pa druzenje, a sam lov vrlo restriktivno" - takodjer nije problem ako je dobro drustvo..
Pisalo se tu na forumu o uvjetima clanstva u LD i upsininama
Uglavnom, nisu sva drustva ista, naravno, ima boljih i losijih, a i lovista ima boljih i losijih, ali znam za najmanje dva drustva u mojoj blizini koja novom clanu ne dozvoljavaju dvije godine da bilo sta odstreli. Nema lova.
Mladi lovac kod njih mora "da prvo dobro nauci", pa tek onda da ide u lov. I onda dve godine "ucenja".
(iako ima diplomu za lovca, oruzni list, i moze loviti legalno u bilo kojem lovistu komercijalno)
A to se svodi na radne akcije, volonterski rad, i kojesta. Neko to istrpi, neko to ne istrpi. Uglavnom to trpe oni koji zive u neposrednoj blizini lovista, i zainteresirani su da imaju drustvo i loviste pored kuce.
Da je atraktivno, nije.
Zato kad kontaktiras LD za uclanjenje, dobro se raspitaj koje su obaveze za mladog lovca, u smislu radova, ali i u smislu "staziranja".
Koja su pravila lova, i kad su lovni dani.
Da li osim clanarine i upisnine, ima drugih troskova? na pr odstrelna ili trofejna taxa?
Staziranje u lovu je BTW, ukinuto zakonom, zato jer staziranje se radi za profesionalnu struku - doktori, pravnici, pomorci i slicno a nakon tog oni polazu drzavni strucni ispit.
Lov, nije profesija nego hobi, zakonodavac smatra da ne treba staziranje za hobi, nego samo propisani program izobrazbe, i kad dobijes diplomu zakon smatra da si licenciran i punopravni lovac.
Naravno da diploma bez iskustva u lovistu ne znaci puno, i da treba kroz aktivnosti skupljati iskustvo i znanje, i svakako bi trebalo imati mentora u drustvu, ali kroz moje vidjenje ovo se zna primjenjavati na svakakve nacine, i vrlo cesto na stetu novopecenog lovca.
U slucaju komercijalnog lova, lovac dobija vodica, kazes mu lijepo da nemas iskustva, i s vodicem usput svaki put nesto naucis.
Govorim o procjeni divljaci, izvedbi hica sa stapa, ili ceke, ponasanju na standu ako je pogonski lov, itd... nacelno imas posve drugi tretman.
Ne kazem da je komericjalni lov zamjena za pravog mentora, ali ni pravih mentora po drustvima nema previse.
Idealno je biti clan drustva i povremeno otici komercijalnu u lov, pa skupljati iskustvo s jedne i druge strane.
I zavisi koliko si voljan uciti.
Ima slucajeva da su i kroz formalno staziranje nekad, i uz najboljeg mentora, ispali nikakvi lovci.
Pravila nema.
Osim onog da ko je voljan uciti, taj ce se razviti u kvalitetnog lovca sa mentorom ili bez njega.
Uglavnom, gore sam ti skrenuo paznju sta bi bilo dobro pitati, prije uclanjivanja u drustvo.