i godisnja registracija u HSS. (ekvivalent godisnje markice kod lovca)samoborac wrote:Kad je već tako za lovce moglo bi biti za sportske strijelce. U tom slučaju za nabavnu bila bi dovoljna iskaznica HSS-a i plaćena članarina u klubu.
Moj je dojam, da HSS polazi od pretpostavke, da je definicija sporta - natjecanje: (po meni kriva pretpostavka, ili makar diskriminirajuca pretpostavka prema sportskim rekreativcima)
Pa HSS trazi sudjelovanje na natjecanju i bilten, kao uvjet za potvrdu za sportsko oruzje. Zakon o sportu za natjecanje trazi lijecnicki, 2 put godisnje, itd itd... I onda imamo situaciju koju imamo.
Pojam rekreativnog strijelca, mislim da u pravilniku HSS nigdje nisam sretao.
Zapravo pri HSS, postoje ove godisnje administrativne kategorije:
Clan kluba (placena clanarina)
Registrirani strijelac (placena clanarina u klubu, i godisnja registracija 30 kn, u bazi podataka, lista je azurirana i javna)
Aktivni natjecatelj (placena clanarina u klubu, godisnja registracija 30 kn, izasao na natjecanje, izasao na biltenu, ima lijecncicki,
uplatio za potvrdu 250 kn, i ta potvrda mu vrijedi 6 mjeseci)
Ostali savezi ne razmisljaju tako, nego idu po principu redovne clanarine, i clanstva u udruzi i savezu, za ostvarivanje prava na nabavku oruzja.
Kad bi za lovca bilo potvrdjivanje statusa, kao za sportskog strijelca natjcanjem, tako za lovca na primjer - barem jednim odstrelom divljaci godisnje, ovo bi bilo apsurdno. Dakle i za lovca se aktivni status potvrdjuje, zapravo, u praksi, nekim clanstvom, ili markicom.
Ako je sportski strijelac, onaj koji se natjece - svake godine, tako je lovac onaj koji odstreljuje divljac - svake godine? Da li vrijedi paralela?
Iz navedenog slijedi, ova situacija:
3 streljacka saveza (HSS, HSAS, HSPS), 1 lovacki savez (HLS), i od njih svi potvrdjuju aktivni status ZA NABAVNU DOZVOLU clanarinom ili nekom godisnjom registracijom - njih 3.
A samo jedan, HSS, trazi natjecanje-bilten-potvrda (na 6 meseci),plus lijecnicki za neka natjecanja, dvaput godisnje, iako izuzeca lijecnickog za neformalne turnire u ni jednom pravilniku nisam jos vidio. Niti u zakonu.
Zar nije tu nesto cudno?